Kritisch Theater Lexicon

Auteur: Vlaams Theater Instituut

Het Kritisch Theater Lexicon is een serie publicaties waarmee de meest markante figuren uit de Vlaamse theaterwereld van de twintigste eeuw in de schijnwerpers geplaatst werden. Om deze ‘podiumkunstenaars’ ook buiten ons taalgebied ruime aandacht te geven, werden verschillende van de KTL’s eveneens vertaald in het Frans en Engels.

De reeks bestaat uit achttien portretten van enerzijds overleden of oudere theaterfiguren (Herman Teirlinck, Dries Wieme, Tone Brulin …) en anderzijds een generatie theatermakers die momenteel volop in de belangstelling staan in binnen- en buitenland (bijvoorbeeld Wim Vandekeybus, Marc Vanrunxt en Jan Fabre). De publicatie ging van start in september 1996 en eindigde in september 2002 met het KTL gewijd aan Franz Marijnen.

De redactie van het Kritisch Theater Lexicon bestond uit theaterwetenschappers van de vier universiteiten en medewerkers uit de theatersector: Pol Arias, Steven De Belder, Annie Declerck, Ronald Geerts, Erwin Jans, Rudi Laermans, Dries Moreels, Geert Opsomer, Frank Peeters, Christel Stalpaert, Koen Tachelet, Klaas Tindemans, Luk Van den Dries, Bart Van den Eynde, Myriam Van Imschoot, Marianne Van Kerkhoven en Jaak Van Schoor. Hoofdredacteur was Geert Opsomer, verantwoordelijke uitgever is VTi.

De publicatiereeks werd afgesloten, maar de oorspronkelijke zorg voor de toegang tot de geschiedenis van de podiumkunsten in Vlaanderen en haar bronnen, leeft nog. Om die reden heeft VTi besloten de hele reeks hier online beschikbaar te stellen, waardoor deze monografieën ook doorzocht kunnen worden en in een context van degelijke theaterhistorische informatie bij een nieuw publiek terechtkomen.

 

Download hier de pdf's:

Engelse editie

Franse editie

Nederlandse editie

share

Courant 111 - Zelforganisatie door en voor kunstenaars

Lees verder